En grön lasagne

MAT & DRYCK

Nä, det är egentligen inte en riktig vegolasagne. Här gömmer sig både ost och andra mejeriprodukter. Men du som inte äter saker som har ett ansikte kan lugnt tugga i dig den.

Det är alltid lite fix med en hemgjord lasagne. Gör dubbel sats och frys in så är det mesta jobbet kirrat nästa gång.
Foto: PÄR JOHANSSON
Det är alltid lite fix med en hemgjord lasagne. Gör dubbel sats och frys in så är det mesta jobbet kirrat nästa gång.

(4 personer)

1 förpackning färska pastaplattor

3 dl lättcrème fraiche

2 små morötter

1 gul lök

2 små zucchini

100 g färska champinjoner

2 msk olivolja

4 tomater

12 basilikablad

2 vitlöksklyftor

150 g chèvre eller annan smakrik ost.

2 dl riven ost

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 225 grader. Koka upp en liter vatten

i en kastrull (till skållning av tomaterna).

2. Skala löken och morötterna och hacka smått.

3. Ansa och skölj zucchinin och hacka smått.

4. Skölj eller borsta svampen ren från skräp. Skär i skivor.

5. Salta och peppra och fräs löken, morötterna, zucchinin och svampen. Det ska inte ta färg, bara mjukna.

6. Skär ett litet kryss i "botten" på tomaterna och doppa dem 20 sekunder i det kokande vattnet. Ta upp och spola genast av i kallt vatten. Nu går det lätt att skala dem. Dela dem och peta bort kärnorna. Tärna tomatköttet.

7. Skala och hacka vitlöken fint.

8. Strimla basilikan.

9. Rör ihop tomathacket med vitlöken och basilikan med den frästa lökblandningen.

10. Varva röran, pastaplattor, crème fraiche och riven ost i en ugnssäker form.

11. Strö ut chèvrebitar överst på gratängen.

12. Grädda i ugn i 20 minuter.

13. Servera med någon bitig sallad, typ rårivna morötter eller vitkål.

Gott att dricka till

Ett kamratligt rödvin:

Reserva dos amigos 1999 (2507) Portugal, 49 kronor.

Vegolasagne

Jon Hansson