Efterrätten i fokus

Pizza med nötkaka med kaffesås

MAT & DRYCK

Va? Kaka till middag? Har jag då alldeles fått spatt?

Jajamän. I dag är vi vårknäppa, stillar hungern med hämtpizza och lägger kraften på efterrätten.

Kaffesåsen är ärligt talat lite överkurs. Glass är ett mer lättfixat tillbehör. Kaffesmaken kan levereras i kopp i stället.
Foto: PÄR JOHANSSON
Kaffesåsen är ärligt talat lite överkurs. Glass är ett mer lättfixat tillbehör. Kaffesmaken kan levereras i kopp i stället.

Det här behöver du

(4 personer)

125 g mjöl

125 g socker

150 g nötkärnor (blanda hassel- och valnötter)

125 g smör

3 ägg

1/2 påse torrjäst

Kaffesåsen

2,5 dl vispgrädde

1 dl mycket starkt kaffe

100 g socker

Så här gör du

1. Skicka någon att köpa pizzor medan du tar dig an nötkakan.

2. Sätt igång ugnen på 175 grader. Ta fram smöret så att det hinner mjukna.

3. Hacka nötterna. Det är enklast i matberedare men går ganska snabbt med stor kniv - och så slipper du lite disk.

4. Dela äggen i vitor och gulor. Båda sorterna ska vara med i kakan.

5. Vispa gulorna och sockret i en skål. Jobba på tills blandningen börjar vitna.

6. Häll i torrjästen och hälften av mjölet och vispa ihop blandningen.

7. Rör ner smöret.

8. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

9. Vänd ner hälften av äggskummet i den andra smeten.

10. Häll i resten av mjölet och de hackade nötterna. Blanda noga och rör sedan ner resten av äggviteskummet.

11. Häll smeten i en 20 x 20 cm fyrkantig form eller en 23 cm ringform.

12. Grädda i ugnen i 35 minuter. Ser kakan blek ut kan den få stå 5 minuter till. Låt svalna på galler.

13. Dags för såsen. Häll sockret och 2 dl vatten i en kastrull. Koka på hög värme till du fått en ljus knäcksmet.

14. Häll i kaffet och rör flitigt så att knäcken löser sig i kaffet.

15. Ta av värmen, häll i grädden och rör om. Låt svalna och servera till kakan.

Gott att dricka till

Amfora muscat d"Alexandrie (3100) Cypern, 56 kronor.

Jon Hansson