Dröm om Medelhavet

Stekt bläckfisk med potatis

MAT & DRYCK

Nu blir det bläcka! Men tänk inte tant Effie i serien Ernie. Tänk i stället på en liten italiensk fiskeby och ett bord på bykrogen i skymningen.

Bläckfirrar kan vara väldigt möra och fina eller sega och behöva steka länge. Svårt att se utanpå. Du får prova dig fram.
Foto: PÄR JOHANSSON
Bläckfirrar kan vara väldigt möra och fina eller sega och behöva steka länge. Svårt att se utanpå. Du får prova dig fram.

Det här behöver du

(4 personer)

500 g djupfryst bläckfisk (inte panerade ringar)

400 g potatis

3 vitlöksklyftor

1 + 3 msk olivolja

400 g krossade tomater,

2 msk hackad färsk oregano eller 2 tsk torkad

2 msk hackad persilja

1 chilifrukt

1 dl vitt vin

salt, peppar

2 citroner

vildris

Så här gör du

1. Ta fram bläckfisken så att den hinner tina något. Du kan snabba på processen genom att spola den med varmt kranvatten en knapp minut och sedan med kallt vatten.

2. Koka upp potatisvatten i en kastrull.

3. Skala potatisen, skär i sockerbitsstora bitar och koka tills de är nästan klara.

4. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.

5. Hacka oreganon och persiljan.

6. Fräs vitlöken och chilin i 1 msk olivolja i en gryta eller stor kastrull.

7. Häll i tomaterna när vitlöken börjar ta färg. Rör om, salta, peppra och rör ner det gröna hacket. Koka ihop några minuter.

8. Lägg i potatisbitarna när de är nästan färdigkokta.

9. Skär bläckfisken tvärs över

i ringar.

10. Hetta upp resten av olivoljan (3 msk) i en stekpanna och fräs bläckfisken. Salta och peppra.

Fisken brukar vätska sig först. Fortsätt stek tills den är torr och bli lite brynt. Häll på vinet och rör om.

11. Lägg över i tomat- och potatisröran. Blanda. Smaka av med salt, peppar och lite pressad

citron.

12. Servera med bröd och mer citron att pressa över.

Gott att dricka till

Ganska starka saker. Ingen idé att ödsla på finvinerna:

Pinot grigio chardonnay (12474) Italien, 64 kronor.

Jon Hansson