Hamburgare med olika influenser

MAT & DRYCK

Ett fredligt möte mellan öst och väst.

Mer sånt, tack.

Här gäller det att gapa stort. Du som har tandläkarskräck använder kniv och gaffel.
Foto: PÄR JOHANSSON
Här gäller det att gapa stort. Du som har tandläkarskräck använder kniv och gaffel.

Det här behöver du

(4 personer)

4 ciabatta eller minibaguetter

8 frysta hamburgare, à 50 g

salt

peppar

Öst:

2 tomater

1 lök

8 peperoni

1/2 vitlöksklyfta

1 dl matlagningsyoghurt

1 tsk spiskummin

Väst:

1 litet huvud isbergssallad

2 salt- eller ättiksgurkor

4 msk chilisås

4 skivor ost

Så här gör du

1. Starta ugnen på 225 grader.

2. Pressa ner vitlöksklyftan i yoghurten och strö i spiskumminen. Smaka av med salt.

3. Skala löken och skiva tunt.

4. Skär tomaterna i tunna skivor.

5. Skiva osten.

6. Salta och peppra hamburgarna och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Stek i 10 minuter i ugnen. Vänd i halvtid och lägg på ostskivorna på hälften av burgarna.

Du kan förstås också steka hamburgarna i lite smör eller margarin i stekpanna.

7. Skär salladen i strimlor.

8. Skär gurkorna i stavar.

9. Dela bröden.

Bottna östsidan med tomat, sedan ena burgaren och toppa med lök, yoghurtsås och ett par peperoni.

Bottna västsidan med sallad och sedan lägger du på den andra ostiga burgaren. Toppa det hela med gurka och chilisås. Lägg locket på och servera.

Gott att dricka till

Om vi ska fortsätta världslägesmetaforerna så kan det väl sitta bra med sval och neutral öl till.

Norrlands guld export (1412) Sverige, 13 kronor (50 cl).

Dubbelburgare

Jon Hansson