Kryddade quornbiffar

MAT & DRYCK

Quorn smakar som att sticka tungan utanför dörren. Behöver en kryddig spark i ändan för att börja rocka.

Quornfiléerna blir fasligt mörka men det beror på sojan, inte på att de är brända.
Foto: Pär Johansson
Quornfiléerna blir fasligt mörka men det beror på sojan, inte på att de är brända.

Det här behöver du

(4 personer)

8 quornfiléer

3 msk kinesisk soja

2 msk honung

2 tsk sambal oelek

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

Salladen:

200 g glasnudlar

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1/2 röd lök

300 g majs

2 msk thailändsk fisksås

(i nödfall soja)

1 lime

3 msk grovhackad koriander (den gröna växten, inte fröna). En krydda att älska eller hata. Hoppa över om du inte gillar den.

Så här gör du

1. Blanda marinaden av sojan, honungen och sambalen i en glas- eller porslinsskål.

2. Pressa i vitlöksklyftorna och lägg i quornfiléerna.

3. Mikra filéerna omkring

7 minuter tills de är nästan tinade.

Är du utan mikro får du låta dem tina i rumstemperatur i 30 minuter. Lägg dem i marinaden i en långpanna så går det fortare.

4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och spola sedan av med kallt vatten. Skilj dem åt med en gaffel så att de inte klibbar ihop.

5. Skala och skiva löken tunt. Bred ut på en skärbräda och salta ganska hårt. Låt stå 5 minuter, skölj av saltet och låt rinna av. Saltningen tar bort en del av den skarpa löksmaken.

6. Kärna ur paprikorna och skär i strimlor.

7. Hacka koriandern grovt.

8. Blanda ihop salladen av nudlarna, paprikastrimlorna, majsen och löken. Pressa över limen och droppa över fisksåsen. Strö över koriandern.

9. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna med lite olja. Skaka av marinaden från quornfiléerna och stek dem någon minut på varje sida.

10. Servera med salladen.

Gott att dricka till

Pigga upp långfredagen med ett gott glas öl. Stängt på bolaget så vi tipsar om bästa (och troligen dyraste) folkölet: Bishop’s finger, England, cirka 17 kronor (50 cl).