Briefyllda knölar

MAT & DRYCK

Originalreceptet rekommenderar osten reblochon men det går också bra med lättåtkomligare brie.

Är din hunger svår så byt skinkan mot en rejäl biff eller fläskkotlett.
Foto: PÄR JOHANSSON
Är din hunger svår så byt skinkan mot en rejäl biff eller fläskkotlett.

Det här behöver du

(4 personer)

250 g brie

12 normalstora potatisar (cirka 1 kg tillsammans)

100 g lufttorkad eller rökt skinka

4 endiver eller lika mycket av någon annan spänstig sallad

2 msk klippt eller hackad gräslök

Dressing:

1 msk vinäger

salt

peppar

3 msk olivolja

Så här gör du

1. Koka upp vatten till potatisarna.

2. Skrubba potatisarna. Skalet ska vara kvar. Koka potatisarna tills de nätt och jämnt är klara.

3. Lägg potatisarna i kallt vatten. De behöver bara svalna så att du kan hantera dem.

4. Sätt igång ugnen på 225 grader.

5. Leta fram en vass liten kniv och skär en ficka i potatisarna. Gröp ur ungefär hälften av

inkråmet.

6. Skär bort skalet från osten. Skär innanmätet i bitar och peta ner i potatisarna.

7. Baka i ugnen i 15 minuter.

Osten ska ha smält och fått en aning färg.

8. Hacka gräslöken.

9. Skär bort någon centimeter av rotändan på endiverna. Ta bort fula blad och arrangera de fina på fyra tallrikar.

10. Blanda vinägern, salt och peppar till dressingen. Rör i oljan.

11. Lägg upp potatisarna på

endivsalladen. Arrangera skinkan bredvid eller strimla och strö över.

12. Strö över gräslöken och droppa på dressingen.

Gott att dricka till

Skulle du råka ha en flaska sancerre hemma så passar den fint till osten. Gick den åt i går? Osis, men rött går också bra:

Two oceans merlot shiraz 2001 (12310) Sydafrika,

63 kronor.

Vego-varianten

Strö över hackade oliver i stället för skinka. Äter du inte ost, glöm den här rätten.

Jon Hansson