Smaskiga tillbehör förhöjer smaken

MAT & DRYCK

En köttbulle, en simpel fläsknoisette. Kan kännas lite trist ibland? Rätt ofta är det tillbehören som gör det. Här är två favoriter.

Gurkan funkar till både fågel, fisk och mittemellan.
Foto: Pär Johansson
Gurkan funkar till både fågel, fisk och mittemellan.

Det här behöver du

(4 personer)

1 dm gurka

1 tsk vitvinsvinäger eller

i nödfall matättika

salt

socker

sesamfrön

Så här gör du

1. Skala gurkan med en potatisskalare.

2. Skär den först i skivor på längden och sedan i långa, tunna strimlor.

3. Lägg i en djup tallrik och strö över en nypa socker och två

nypor salt.

4. Skvätt över vinägern och rör om.

5. Låt stå och pickla i minst en kvart, gärna längre. Det är alltså smart att börja med gurkan innan du sätter igång med själva huvudrätten.

6. Häll av det mesta av vätskan som bildas och servera till stekt och kokt lax, kalvstek, kycklingbröst och kotlettrad. Piffa till med sesamfrön om du känner dig extravagant.

Det här behöver du

(4 personer)

2 rödlökar

0,5 msk olja

2 msk balsamico

1 msk flytande honung

salt

peppar/cayenne

Så här gör du

1. Skala och skär rödlökarna i klyftor.

2. Mjuka upp löken i oljan i en kastrull eller stekpanna. Den ska inte brynas.

3. Häll i balsamicovinägern och honungen.

4. Koka ihop tills all vinäger kokat in. Späd med lite vatten om det börjar koka torrt. Smaka av med salt och peppar.

5. Särskilt gott till vilt eller feta fåglar som anka och gås.

Varianter

Smaksätt med timjan, basilika, vitlök, ingefära eller svartvinbärssaft om du vill ha ett bredare register. Beror lite på vilken annan råvara du ska ha marmeladen till.

Jon Hansson