Spa-mat för kropp och själ

Mikael Söder: ”Alldeles för många äter under stress”

MAT & DRYCK
Foto: Micke Sörensen

Mikael Söder har jobbat inom restaurangbranschen som han säger ”hela sitt liv”. De senaste sju åren har han varit köksmästare på SPA Selma Lagerlöf i Sunne, nu jobbar han på Karlstads Konferenscenter.

Vilken typ av mat gillar du bäst?

– Eftersom jag jobbade så länge med spa-mat och vet att den gör folk gott både kortsiktigt och långsiktigt, så ligger den mig väldigt varmt om hjärtat.

– Annars gillar jag att jobba med fisk och skaldjur – de går att variera så mycket.

Vad är spa-mat?

– Det är matlagning med mindre fett och mindre kalorier men laddad med fibrer och grönsaker. Kort och gott – mat vi alla behöver mer av.

– Men det är ingen bantningsmat – man ska få kraft och ork av den.

Finns det mat som är bra både för kropp och själ?

– Ja, många människor äter under stress. Vi måste unna oss att njuta mer av mat.

– Att lägga upp maten smakligt på tallriken istället för att sleva upp den från kastruller, är ett sätt att få maten att kännas lite ”lyxigare” och du avnjuter den automatiskt i ett lugnare tempo.

– Det är så märkligt; vi är otroligt noga med vad vi häller för olja i våra bilar, men vi funderar inte på vad vi stoppar i oss själva. Många lunchrätter som du köper fullkomligen dryper av fett.

Hur lagar jag sund mat utan att krångla till det?

– Grönsaker ska inte kokas eller stekas för länge – de ska vara krispiga när de serveras.

– Kostcirkeln är trist, men försök att äta 1/3 kött, 1/3 pasta och 1/3 grönsaker.

– Servera varma grönsaker till varm mat, exempelvis broccoli, morötter och rotfrukter. De innehåller betydligt mer fibrer och näringsämnen än sallad, gurka och tomat, som mest bara innehåller vatten.

Vad dricker man till spa-mat?

– Det är helt och hållet valfritt, men lite vatten mår du alltid bra av.

Jon Hansson