Firre med osttäcke

Fisk med finfint täcke

MAT & DRYCK

Här är en fisk i gott sällskap. Fryst funkar också bra men dra ner värmen lite så att osttäcket inte blir bränt och låt den stå inne fem minuter extra.

Nej, vi serverar inte vaniljglass till firren. Det är konstfullt upplagt potatismos.
Foto: PÄR JOHANSSON
Nej, vi serverar inte vaniljglass till firren. Det är konstfullt upplagt potatismos.

Det här behöver du

(4 personer)

600 g filé av vit fisk som gös eller sej

100 g blåmögelost

1 dl hackade hasselnötter

3 + 2 msk smör

150 g haricots verts

1 dl rött vin

2 msk balsamvinäger

1 msk honung

800 potatis

1 dl mjölk

2 msk hackad persilja

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 175 grader.

2. Skala och koka potatisarna.

3. Hacka hasselnötterna.

4. Mosa ihop de 3 msk smör med blåmögelosten. Blanda i nöthacket.

5. Smörj ett ugnssäkert fat med en aning smör.

6. Dela fiskfilén i fyra portionsbitar, lägg dem i fatet och täck ovansidorna med ost- och nötblandningen.

7. Baka i ugnen tills fisken är färdig. Det tar omkring 10

minuter.

8. Koka upp vinet, balsamvinägern och honungen i en kastrull och koka ihop ordentligt. Vakta så att det inte bränner fast.

9. Koka upp saltat vatten i en annan kastrull. Spola av haricots vertsen och koka dem en minut. Spola dem under kallvattenkranen så att de svalnar och låt rinna av.

10. Vänd haricots vertsen i vinblandningen så att de blir varma igen. Salta och peppra.

11. Mosa potatisen med mjölken och de återstående 2 msk smör. Smaka av moset med salt och peppar.

12. Hacka eller klipp persiljan.

13. Servera fisken med moset och haricots vertsen. Strö över persiljan.

Gott att dricka till

Lite sötma i det vita vinet passar bra:

Forster Mariengarten Riesling 1999 (5844 ) Tyskland, 59 kronor.

Jon Hansson