– Kanel är ett måste i köket

Lisa Förare Winbladh om kryddorna som sätter smak

MAT & DRYCK

 Lisa Förare Winbladh är matskribenten som tröttnade på att det var färsk basilika i varteviga recept och därför skrev boken Krydda! tillsammans med Margareta Schildt-Landgren.

Foto: Tomas Bergman

– Många kockrecept bygger på att man har sprungit runt till saluhallar och införskaffat de allra bästa råvarorna. Det har vanliga människor varken tid eller råd med. Du ska inte behöva köpa en kruka basilika för 25 kronor för att laga bra mat. I boken vill jag visa att det går lätt att laga god vardagsmat på billiga råvaror – men de behöver ofta piffas upp lite med kryddor, säger Lisa Förare.

Vilken är din favoritkrydda?

– Kanel, den används tyvärr nästan bara i bakverk och desserter men är god även i mat.

Vilka kryddor ska man alltid ha hemma?

– Kanel – ett måste, både hela stänger och mald.

– Spiskummin – hela frön har bästa smaken.

– Fänkålsfrö – passar i nästan all italiensk mat, är billigt och håller hur länge som helst.

– Svartpeppar. Mycket mer användbar än vitpeppar. Det enda jag använder vitpeppar till är stekt fisk.

Vad ska jag tänka på när jag köper kryddor?

– Köp hela kryddor, de håller sig längre än malda.

– Förvara inte kryddorna ovanför spisen där det är ljust och varmt. Ställ in dem i ett mörkt skåp.

Vill du piffa upp vanliga kryddor tipsar Lisa om att du kan rosta hela kryddfrön i en torr panna i ugnen. Då får de en rundare och mjukare smak.

Lisa Förare Winbladh

Linda Newnham (sondag@aftonbladet.se)