Uppiffade sardiner - enkelt och mumsigt

MAT & DRYCK

En busenkel förrätt eller kvällsmums. Du kan förstås äta sardinerna som de är, men det här är ett fiffigt sätt att pigga upp burkmat.

Det här behöver du

2 askar sardiner i olja

1/2 liten lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk timjan

1 citron

1 msk ströbröd

baguette

peppar

salt

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Skala och hacka löken.

3. Dela vitlöksklyftan och gnid in insidan av en ugnssäker form med snittytorna.

4. Lägg ut sardinerna i formen och strö över löken. Gillar du vitlök kan du hacka lite och strö över det med.

5. Pressa över citron. Ta det försiktigt. Det går att bättra på senare.

6. Krydda med timjan, salt och peppar.

7. Strö över ströbrödet så får du en lite knaprig yta.

8. Ställ in sardinerna i ugnen 5-7 minuter.

9. Servera heta med bröd, mer citron att pressa över och en tomat- eller grönsallad.

Gott att dricka till

Här går det bra med både rött och vitt. Kanske en box till burkarna?

Farnese sangiovese (2344) Italien, 142 kronor (3 l) är friskt och rött.

Gato blanco (7623) Chile, 179 kronor (3 l) är äppligt och vitt.

Heta tipset

En del affärer har marockanska sardiner i chiliolja. Värda att leta efter.

Färska tipset

Marinera färska strömmingsfiléer i olivolja, citron och timjan. Stek i stekpanna eller i halster på grillen.

Sardiner i ugnen