Smaskig grekpaj

MAT & DRYCK

Pajer är poppis bland läsarna. Cecilia Olander tipsar om kompisen Annelies skapelse.

"Smaklig måltid", hälsar hon.

Ta en matig sallad med fetaost och lägg i ett pajskal. Voilà (eller vad det nu kan heta på grekiska) - du har gjort Annelies grekpaj. Som tillbehör en sås på yoghurt, riven gurka, vitlök och basilika.
Foto: PÄR JOHANSSON
Ta en matig sallad med fetaost och lägg i ett pajskal. Voilà (eller vad det nu kan heta på grekiska) - du har gjort Annelies grekpaj. Som tillbehör en sås på yoghurt, riven gurka, vitlök och basilika.

Det här behöver du

(4 personer)

Degen:

Drygt 3 dl mjöl

125 g margarin

1 msk vatten

Fyllningen:

200 g färska champinjoner

1/2 purjolök

1 röd paprika

1 grön paprika

1 msk olivolja

1 burk delade avrunna hela tomater

150 g grekisk fetaost

100 g pepparsalami

Äggstanningen:

3 ägg

3 dl mjölk

salt

peppar

1 tsk oregano

1 tsk basilika

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Blanda ingredienserna till degen och tryck ut i en pajform.

3. Låt kallna i kylskåp i 20 minuter.

4. Nagga skalet och förgrädda tills det är torrt.

5. Ansa champinjonerna och purjon.

6. Kärna ur paprikorna.

7. Strimla purjon och paprikorna. Skiva svampen.

8. Fräs det strimlade och svampen ett par minuter i lite olivolja.

9. Dela de konserverade tomaterna och skär fetan i bitar om du inte använder tärnad.

10. Skär pepparsalamin i strimlor.

11. Koka upp mjölken och låt den svalna något. Blanda sedan med äggen och kryddorna.

12. Lägg de frästa grönsakerna på pajskalet. Lägg på tomaterna, pepparsalamin och sist fetaosten.

13. Slå över äggstanningen och grädda pajen i ugnen i 30 minuter i 200 grader.

Lägg på folie i slutet om pajen börjar bli för mörk i färgen.

14. Låt svalna några minuter och servera med en grönsallad.

Gott att dricka till

Ett rött från hemmaplan:

Nemea Boutari 2001 (3702) Grekland, 64 kronor.