Kryddig linssoppa

MAT & DRYCK

Den här kryddiga soppan verkar ta många minuter men det mesta är dödtid - som snabbt blir levande om du fyller den med en stilla magdans eller goda böcker (Alexandriakvartetten av Lawrence Durrell t ex.)

Den här soppan är inte som andra - den är godare.
Foto: PÄR JOHANSSON
Den här soppan är inte som andra - den är godare.

Det här behöver du

(4 personer)

2 dl gula och röda linser

1 tsk torkad chili (skippa om ni är är chicken)

1 tsk gurkmeja

2 hela fröhus av kardemumma

1 tsk hel spiskummin

1,5 tsk grovt salt

13 dl vatten

3 msk olja

1 vitlöksklyfta

2 tsk hela senapsfrön

Tsatsikin:

2 dl matlagningsyoghurt

2 dm gurka

1 vitlöksklyfta

salt

3 msk klippt eller hackad färsk mynta

Så här gör du:

1. Blötlägg linserna i 60 minuter, skölj dem väl. Det är inte nödvändigt men det gör soppan soppigare och mindre puréig.

2. Gör tsatsikin under tiden: Riv gurkbiten och krama ur vätskan.

3. Lägg rivet i en skål och blanda med en pressad vitlöksklyfta och yoghurten.

4. Smaka av med salt och eventuellt lite vinäger för att göra det syrligare eller olivolja för att runda av.

5. Klipp myntan och strö över tsatsikin.

6. Åter till soppan: Häll bort blötläggningsvattnet från linserna och koka dem ihop med alla kryddorna utom senapsfröna och vitlöken i 30 minuter.

7. Värm oljan och lägg i senapsfrön och skivad vitlök. När det sisslar om fröna

häller du oljan i soppan.

8. Servera med lantbröd och tsatsikin.

Gott att dricka till

Sötma passar ofta bra till lite kryddstark mat. Pröva ett veteöl. Det är dessutom typisk sommardricka:

Weihenstephaner (1526) Tyskland, 19:30 kr (50 cl).

Agges orientaliska linssoppa

Jon Hansson