Ugnsstekt lax med ingefära och lime

MAT & DRYCK

Åt den här lättsamma laxen för första gången på ett ormrikt skär i Åbolands skärgård. Frisk luft och svinkallt badvatten gör ju underverk för aptiten men det här har gått alldeles utmärkt att klämma i sig även i stan och efter en varm dusch.

Andra feta fiskar går också bra. Röding och öring kan du laga till på samma sätt. De behöver ännu kortare tid i ugnen.
Foto: PÄR JOHANSSON
Andra feta fiskar går också bra. Röding och öring kan du laga till på samma sätt. De behöver ännu kortare tid i ugnen.

Det här behöver du

(4 personer)

600 g laxfilé med skinnet kvar eller 800 g laxkotletter

2 limefrukter eller 1 citron

1 dl torrt vitt vin

3 schalottenlökar eller i nödfall 1 rödlök

4 cm färsk ingefära (torkad går mindre bra)

2 msk olivolja

potatis, helst en mjölig sort

salt

peppar

Så här gör du

1. Starta ugnen på 150 grader.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Skala lökarna och skiva tunt.

4. Skala ingefäran och riv på grova sidan av rivjärnet. Det ska bli flisor stora som gratängost-riv.

5. Smörj ett ugnssäkert fat eller en långpanna med lite av oljan. Lägg i laxfilén med skinnsidan nedåt.

6. Häll över det vita vinet och pressa över limen.

7. Salta fisken och strö över löken och ingefäran.

8. Droppa över olivoljan.

9. Baka mitt i ugnen. Fisken ska inte vändas men ös den ett par gånger.

Kolla laxkotletter efter knappt tio minuter, filé efter drygt den tiden. Fiskköttet ska bara precis bli ogenomskinligt. Själv ser jag helst att det är en liten mörkrosa kärna i mitten av laxfilé.

10. Servera med pressad potatis och någon lättkokt grön grönsak som sockerärtor, broccoli eller grön sparris. Glöm inte att skeda över den goda vin-skyn.

Gott att dricka till

Det är väl lika bra att fortsätta med det vita vinet.

Lindemans chardonnay 2001 (16457) Australien, 209 kronor (3 l).

Lax med ingefära