Kokt falukorv med stark, fransk senap

MAT & DRYCK

Under en kortväxt fas i mitt liv gillade jag till och med falukorv direkt ur paketet. I dag är jag rätt skeptisk till den feta vurren i alla dess former - utom den här varianten.

Och senapen är "really wicked" för att citera en lättklädd tänkare i brittisk köks-tv.

Känner ni er riktigt grabbiga kan ni tävla om vem som törs ta mest pepparrotssenap på en korvbit.
Foto: PÄR JOHANSSON
Känner ni er riktigt grabbiga kan ni tävla om vem som törs ta mest pepparrotssenap på en korvbit.

Det här behöver du

(4 personer)

2 tärningar grönsaksbuljong

600 g potatis

400 g falukorv

200 g frysta rotsaker

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

1,5 msk riven pepparrot

3 msk fransk senap

salt

peppar

Så här gör du

1. Koka upp en stor kastrull med 1 liter vatten och buljongtärningarna.

2. Skala potatisarna och skär i drygt sockerbitsstora bitar. Ner i kastrullen med dem så fort som möjligt.

3. Skinna falun och tärna den på samma sätt som potatisen. Och ner i kastrullen.

4. De frysta rotsakerna får

röna samma öde.

5. Sjud tills potatisen är klar. Det går på ungefär 10 minuter från det att vattnet börjar småbubbla. Kolla att rotsakerna hunnit bli riktigt varma. Smaka av med salt och peppar.

6. Hacka persiljan och gräslöken. Strö i korvgrytan.

7. Skala och riv pepparroten. Riv den ganska grovt. Det blir mer smak då - inte bara jättestarkt.

8. Blanda med senapen och lägg upp i en skål med lock så bevarar du smak och hetta.

9. Det är ett misstag att inte servera ett riktigt gott bröd till grytan.

Gott att dricka till

En rund men ändå kraftfull pilsner:

Staropramen (1679) Tjeckien, 13:90 kronor (33 cl).

Vego-varianten

Byt falun mot sojakorv.

Kokt falukorv med trimmad senap

Jon Hansson