Gör soppan på riktigt - godare än i pulverform!

MAT & DRYCK

Ett kilo sparris - och tre hela måltider. I dag drar vi igång en liten sparrisfestival i dagarna tre. Gästkock är Johan Styffe som punktmarkerar sparrisen under några vårveckor på krogen utanför Fotbollsstadion i Solna.

I morgon: Sparris med hollandaise.

Ja, ja, den du kan köpa i pulverform ser likadan ut - men den här sparrissoppan är mycket, mycket godare.
Foto: PÄR JOHANSSON
Ja, ja, den du kan köpa i pulverform ser likadan ut - men den här sparrissoppan är mycket, mycket godare.

Det här behöver du

(4 personer)

1 kg vit sparris - ungefär 25 sparrisar

2 schalottenlökar

4 msk olja

1,5 dl vitt vin

6 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1/2 citron

socker

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala sparrisen, från knoppen och nedåt med potatisskalare. Spara skalen.

Och spara sparrisen. Den ska vi använda i morgon och i övermorgon. Förvara invirad i en fuktig handduk i kylen.

2. Vila lite. Det är drygt att skala ett kilo sparris.

3. Skär bort den nedre torra biten av sparrisarna, ungefär 1 cm.

4. Skala och hacka schalottenlöken.

5. Fräs den hackade löken och sparrisskalen i oljan i en stor kastrull.

6. Häll i det vita vinet. Koka upp.

7. Häll i mjölken och vispgrädden. Koka upp.

8. Smaksätt med 2 tsk salt, 0,5 tsk vitpeppar och 2 tsk socker. Ta inte hela mängden på en gång utan smaka dig fram.

9. Kör soppan i en blender (juicetillsatsen till blandaren).

Har du ingen - använd stavmixer men var beredd på att lirka skal ur kniven några gånger innan soppan är slät.

10. Sila genom en nätsil. Värm på om det behövs och servera med bröd.

Gott att dricka till

Ett tyskt torrt vin. Det här har lite sötma kvar som passar utmärkt till soppan.

Sunny & blue rivaner (5878) Tyskland, 59 kronor.

Tipset

För lite att tugga på? Koka ett par sparrisar några minuter. Skär i centimeterbitar och lägg i soppan.

Hett ute? Kyl soppan och ät kall.

Känner du dig extravagant? Lägg i skalade räkor.

Sparrissoppa