Sallad på grillade grönsaker

MAT & DRYCK

4 personer

Det här behöver du:

4 auberginer

2 plommontomater

1 fänkål

1 zucchini

1 knippe minirödbetor

2 röda paprikor

1 rejält tråg blandsallad

vitt matbröd

4 skivor haloumiost

olivolja

vitlök

färsk timjan

balsamvinäger

majonnäs

2 citroner

Stick auberginerna med en gaffel runt om, lägg på grillen och låt ligga tills de bokstavligen skrumpnar ihop, rotera dem lite då och då.

Klyv auberginerna på mitten, gröp ur köttet och mixa med lika del majonnäs, hälften av det brända skinnet, lite citron, salt och peppar.

Mixa länge i hushållsmixern tills skinnet bara blivit till små svarta prickar i auberginekrämen. Det är skalbitarna som ger den rökiga smaken.

Stoppa i en spritspåse och lägg åt sidan.

Grilla även paprikorna hela tills de är svarta.

Lägg i en bunke, täck med plastfilm och låt svalna.

Dra av skinnet, ta ur kärnhuset och skär köttet i strimlor.

Dela tomaterna på längden, grilla snittytan tills den fått färg. Gör en liten låda av dubbelvikt aluminiumfolie och lägg i tomaterna med den grillade ytan uppåt. Krydda med lite olivolja, salt och socker.

Lägg direkt på kolen och låt vara tills tomaterna har sjunkit ihop. Lyft ur och låt svalna.

Skär zucchinin i tunna skivor på en mandolin eller med osthyveln.

Grilla snabbt och lägg på ett ugnssäkert fat. Lägg också i färsk timjan och hackad vitlök samt lite salt och socker. Täck med olivolja och ställ på grillkanten så det blir ljummet.

Tvätta fänkålen, skär på längden med en vass kniv.

Koka snabbt i saltat vatten, kyl ner och grilla på båda sidor. Lägg tillsammans med zucchinin i oljan.

Skär av blasten och toppen på minirödbetorna, borsta noggrant under rinnande vatten.

Lägg varje rödbeta för sig i en bit folie tillsammans med en skiva vitlök, en kvist timjan, några droppar balsamvinäger, salt och smör. Vik ihop folien tätt runt rödbetan och lägg sedan direkt på kolen. Röbetan är färdig när den är helt mjuk och skalet kan gnuggas av med fingrarna.

Haloumiosten grillas snabbt och läggs i oljan med fänkålen och zuccinin.

l Blanda en stor sallad, grilla brödet och spritsa på auberginekrämen.

Fördela grönsakerna rumstempererade på salladen.

Henrik Severins grillrecept!

Lägg salladen på grillen – och ta fram smakerna

Jon Hansson