Pastasallad med pesto

MAT & DRYCK

4 personer

Det här behöver du:

400 g fusilli pasta

(pastaskruvar)

50–80 g soltorkade

tomater

50 g svarta oliver, gärna taggiasca eller kalamata med kärna

Pesto

100 g basilika (en stor bunt eller 3 krukor)

2 skalade vitlöksklyftor

25 g pinjenötter

salt och mald svartpeppar

1,5 dl olivolja

Extravergine

3 msk färskriven

parmesan

2 msk färskriven

pecorino

Foto: Börje Thuresson

Kör samman pinjenötterna med vitlöken fint i en matberedare med hacktillsats. Lägg i basilikabladen och häll i olivoljan med en fin stråle.

Kör först vitlök, pinjenötter, ostar och salt i en matberedare med hacktillsats, lägg sedan i basilikabladen och häll på oljan med fin stråle tills du fått en jämn och slät sås. Tänk på att basilikan är lite värmekänslig så låt inte din pesto beredas för länge, då mörknar den.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, skölj ordentligt med kallt vatten och blanda i några droppar olivolja.

Strimla de soltorkade tomaterna och blanda samman med pasta, oliver och pesto. Det är mycket gott att servera kallskuret, gärna parmaskinka, och frasigt lantbröd till denna rätt. Då blir det en full måltid.

Vill du förbereda dagarna innan så färdigkoka pastan, lägg i några droppar olivolja och förvara i kärl med lock, strimla tomaterna och förvara separat under plastfolie, färdigställ peston och lägg plastfolie direkt på ytan av såsen.

När du väl har blandat ihop håller sig pastasalladen fräsch i 6–8 timmar om den får stå i ett svalt utrymme.

Alexandra Zazzis recept

Jon Hansson