Örtaioli

MAT & DRYCK

Få såser har en sådan underbar användningsbredd som aioli, knepet här är rätt mängd olivolja kontra majsolja. Sedan är det bara att klicka på. Fungerar till det mesta: skaldjur, soppor, grönsakspasta. Det är bara att njuta och sedan ge sig ut på en löparrunda för att göra sig kvitt kalorierna.

Foto: Börje Thuresson

Det här behöver du:

2 äggulor, gärna

rumstempererade

2 dl olja, varav

1 femtedel olivolja

och resten majsolja

1 msk finhackad dragon

1 msk stark senap

2 msk pressad citronsaft

1–2 klyftor pressad vitlök

salt och peppar

eventuellt finhackad

persilja

Vispa upp äggulorna och häll försiktigt i olivoljan med finstråle tills det bildas en slät majonnäs. Håll i gång vispen hela tiden.

Lägg i övriga ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar.

Alexandra Zazzis recept