Kokt gurka med krabba och pilgrimsmusslor

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson

4 personer

(Du kan hoppa över pilgrimsmusslorna. Krabban går att byta ut mot räkor.)

Det här behöver du

1 gurka

3 msk smör

2 msk hackad gräslök

150 g krabbkött från klor och ben (Plocka från en fryst krabba om du är ambitiös – men burkkrabba är okej det också)

1 saltgurka

ett par blad friséesallad

12 pilgrimsmusslor

1 msk olivolja

Senapssåsen:

2 msk svensk senap

1 tsk strösocker

1 msk rödvinsvinäger

1 dl raps- eller majsolja

4 msk finhackad dill

1 krm salt

0,5 krm nymald vitpeppar

Börja med senapssåsen: blanda senap, socker och vinäger i en skål.

Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en fin stråle.

Rör eller vispa hela tiden så att senapen tar upp oljan. Häller du för fort kan såsen skära sig.

Hacka och blanda ner dillen. Smaka av med salt och peppar.

Skala gurkan med rotfruktsskalaren, dela den på längden och gröp ur kärnorna med en tesked.

Skär gurkhalvorna i 2 cm breda bitar. Koka dem i saltat vatten med smöret någon minut. Låt stå och dra medan du fixar resten av rätten.

Hacka gräslöken och träna saltgurkan fint.

Plocka ut krabbköttet och blanda det med senapssåsen, gurkan och gräslöken.

Pensla pilgrimsmusslorna med oljan och stek dem i het panna, 30 sekunder på varje sida.

Ta upp gurkbitarna och lägg ut på tallrikar. Skeda över krabblandningen, lägg på pilgrimsmusslorna och garnera med små bitar friséesallad.

Fredriks fisk

Jon Hansson