Gravlaxplättar med sikromsgrädde

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson

4 personer

Det här behöver du:

4 kokta medelstora potatisar

3 cm purjolök

1 knippa dill

200 g gravad lax

1 msk majsenamjöl

1 dl vetemjöl

1 ägg

1 dl ströbröd

2 msk smör

1 dl crème fraiche

1 msk sikrom eller annan rom

Hacka purjolöken och 3 msk av dillen fint.

Tärna laxen ganska smått.

Mosa potatisarna och blanda med purjon, dillen, majsenan och hälften av laxen.

Forma centimeterhöga plättar och dubbelpanera dem (vänd dem först i vetemjölet, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbrödet). Stek i smöret, 2 minuter på varje sida.

Vispa den kylskåpskalla crème fraichen hårt med elvisp eller mixer och vänd sedan ner rommen.

Lägg upp plättarna och toppa med resten av den tärnade gravlaxen. Gör ”ägg” som du formar av rom-crème fraichen och dillvippor.

Fredriks fisk

Jon Hansson