Musslor med grillad focaccia

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson

4 personer

Det här behöver du

1 kg blåmusslor

2 schalottenlökar

2 dl torrt vitt vin

1 klyfta vitlök

2 msk hackad persilja

1 msk kapris

10 oliver

1/2 citron

0,25 g saffran, 1/2 påse

2 msk olivolja

1 tomat

1 röd paprika

Gör rent musslorna genom att borsta dem. Kasta dem som är öppna och som inte stänger sig när du knackar på skalet.

Skala schalottenlökarna och vitlöken och hacka fint.

Lägg löken, vitlöken och vinet i en stor kastrull eller gryta. Koka upp och lägg i musslorna. Fiska upp dem, släng de skalhalvor där musslorna inte sitter fast och lägg de andra åt sidan.

Koka ihop buljongen som är kvar i musselgrytan till hälften.

Skär oliverna, tomaten och paprikan i små tärningar.

Hacka persiljan.

Tvätta citronen och raspa halva skalet.

Lägg det tärnade, persiljan, citronraspet, kaprisen, olivoljan och saffranet i den ihopkokta buljongen. Du kan också ha lite hackade färska örter.

Skeda blandningen över musslorna och servera med den grillade focaccian.

Rosmarinfocaccia

Det här behöver du:

4 dl kallt vatten

12 g jäst

14 g torkad rosmarin

120 g durumvete

600 g vetemjöl special (med hög glutenhalt)

12 g + 2–3 msk olivolja

12 g salt

1 msk rosmarin och 2 msk flingsalt att strö ovanpå brödet

Så här gör du:

Blanda vattnet, jästen och rosmarin tills jästen löser sig.

Tillsätt de två vetemjölen och de 12 g olivolja. Blanda i fem minuter i blandare med krok.

Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 10 minuter. Låt sedan degen vila i 20 minuter.

Kavla ut degen och lägg den platt i en oljad form eler långpanna, cirka 25 x 25 cm. Låt degen jäsa upp till kanten under handduk.

Häll några matskedar olivolja på degytan, gnid in ytan med oljan och tryck ned degen med fingertopparna så att luften går ur degen.

Låt sedan degen jäsa upp igen till kanten – nu utan duk.

Beströ ytan med rosmarin och flingsalt.

Sätt ugnen på 250 grader. Stoppa in brödet fort så att inte värmen försvinner och sänk direkt till 180 grader och baka i cirka 25 minuter.

Brödet är klart när det låter lite ihåligt när man knackar mitt på.

Ta ut brödet ur formen när det är varmt och låt det svalna på galler.

Skär tjocka skivor av brödet, pensla med olivolja och grilla tills de får lite yta. 4 personer

Det här behöver du

1 kg blåmusslor

2 schalottenlökar

2 dl torrt vitt vin

1 klyfta vitlök

2 msk hackad persilja

1 msk kapris

10 oliver

1/2 citron

0,25 g saffran, 1/2 påse

2 msk olivolja

1 tomat

1 röd paprika

Gör rent musslorna genom att borsta dem. Kasta dem som är öppna och som inte stänger sig när du knackar på skalet.

Skala schalottenlökarna och vitlöken och hacka fint.

Lägg löken, vitlöken och vinet i en stor kastrull eller gryta. Koka upp och lägg i musslorna. Fiska upp dem, släng de skalhalvor där musslorna inte sitter fast och lägg de andra åt sidan.

Koka ihop buljongen som är kvar i musselgrytan till hälften.

Skär oliverna, tomaten och paprikan i små tärningar.

Hacka persiljan.

Tvätta citronen och raspa halva skalet.

Lägg det tärnade, persiljan, citronraspet, kaprisen, olivoljan och saffranet i den ihopkokta buljongen. Du kan också ha lite hackade färska örter.

Skeda blandningen över musslorna och servera med den grillade focaccian.

Rosmarinfocaccia

Det här behöver du:

4 dl kallt vatten

12 g jäst

14 g torkad rosmarin

120 g durumvete

600 g vetemjöl special (med hög glutenhalt)

12 g + 2–3 msk olivolja

12 g salt

1 msk rosmarin och 2 msk flingsalt att strö ovanpå brödet

Så här gör du:

Blanda vattnet, jästen och rosmarin tills jästen löser sig.

Tillsätt de två vetemjölen och de 12 g olivolja. Blanda i fem minuter i blandare med krok.

Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 10 minuter. Låt sedan degen vila i 20 minuter.

Kavla ut degen och lägg den platt i en oljad form eler långpanna, cirka 25 x 25 cm. Låt degen jäsa upp till kanten under handduk.

Häll några matskedar olivolja på degytan, gnid in ytan med oljan och tryck ned degen med fingertopparna så att luften går ur degen.

Låt sedan degen jäsa upp igen till kanten – nu utan duk.

Beströ ytan med rosmarin och flingsalt.

Sätt ugnen på 250 grader. Stoppa in brödet fort så att inte värmen försvinner och sänk direkt till 180 grader och baka i cirka 25 minuter.

Brödet är klart när det låter lite ihåligt när man knackar mitt på.

Ta ut brödet ur formen när det är varmt och låt det svalna på galler.

Skär tjocka skivor av brödet, pensla med olivolja och grilla tills de får lite yta.

Fredriks fisk

Jon Hansson