Grillad röding

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson

4 personer

Det här behöver du:

4 rödingfiléer, skinnet ska vara kvar, de behöver inte fjällas

3 + 2 msk smör

4 medelstora potatisar

1 dl grovt salt

2 msk hackad gräslök

1 salladslök

1 msk riven pepparrot

8 dillvippor

2 msk löjrom eller sikrom

Smörsås:

1 schalottenlök

2 dl torrt vitt vin

1 dl grädde

50 g smör

Sätt i gång ugnen på 200 grader.

Tvätta och borsta potatisarna men låt skalet sitta kvar.

Smält 3 msk smör.

Smöra in potatisarna med knappt hälften av smöret och rulla dem sedan i saltet.

Lägg dem i en långpanna och baka i ugnen tills de är klara. Det tar ungefär 45 minuter.

Hacka gräslöken och salladslöken fint.

Skala och riv pepparroten, gärna på järnets lite grövre sida.

Låt potatisarna svalna så att du kan hantera dem.

Dela dem och gröp ur det mesta av inkråmet.

Mosa inkråmet tillsammans med den hackade gräslöken och salladslöken, 2 msk smör och 1 msk riven pepparrot.

Lägg moset i ”potatisskalen” och toppa med löjrom, lite pepparrot och dillvippor.

Medan potatisen står i ugnen gör du smörsåsen: Skala och hacka schalottenlöken.

Koka tillsammans med vinet tills hälften av vätskan återstår.

Häll i grädden och koka ihop till hälften igen.

Vispa i smöret alldeles före servering.

Stek eller grilla rödingen omkring fem minuter innan potatisen är klar. Pensla filéerna med resten av det smälta smöret och grilla eller stek dem på skinnsidan på hög värme.

Vänd efter någon minut och stek den andra sidan i en lite svalare hörna av grillen eller på lägre spisvärme. Håll varma medan du gör i ordning potatisarna.

Servera rödingen med potatisarna och lite av smörsåsen.

Fredriks fisk

Jon Hansson