Klargravad strömming med äpple & kräftor

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson

4 personer

Det här behöver du

200 g strömming, dragen

5 dl vatten

1 dl ättika, 12 procentig

1 msk salt

Vinägrett:

2 msk pressad citron

0,5 dl olivolja

salt, peppar

Äppelblandning

1/2 äpple, 1/6 fänkål

25 skalade kräftstjärtar

några dillvippor

Blanda strömmingen med vattnet, ättikan och saltet och låt grava ett dygn i kylskåp.

Blanda oljan och citronsaften till vinägrett i en stor skål.

Vänd ner de klargravade strömmingarna i vinägrett. Låt stå över natten. Rör om försiktigt några gånger så att inte strömmingarna mosas.

Skala äpplet, ansa fänkålen och tärna smått.

Blanda äpplet och fänkålen med kräftstjärtarna.

Lägg upp strömmingarna på ett fat och strö över äppelblandningen. Salta, peppra och garnera med dillvippor.

Fredriks fisk

Jon Hansson