Vegetarisk goding

Stekta aubergineskivor med bönor

MAT & DRYCK

Dagens rätt kan du servera som förrätt eller som en av flera meze. Hoppa över tomatbönorna i så fall.

Sätt igång och ät med detsamma. Het, nystekt aubergine är ljuvligt, gammal kall är inget vidare.
Foto: PÄR JOHANSSON
Sätt igång och ät med detsamma. Het, nystekt aubergine är ljuvligt, gammal kall är inget vidare.

Det här behöver du

(4 personer)

2 auberginer

400 g kokta elefantbönor eller en burk med andra bönor som du gillar

400 g krossade tomater

1 lök

1+1 vitlöksklyfta

1+2 msk olivolja

1 tsk spiskummin

2 msk hackad mynta

2 msk hackad persilja

1 citron

salt, peppar

Så här gör du

1. Skär auberginerna i tunna skivor. Bred ut på en plåt. Salta rikligt och låt stå ett tag.

Saltet drar ut en del av den bittra smak som finns i auberginen.

2. Gör i ordning bönorna under tiden. Skala och hacka löken och ena vitlöksklyftan. Fräs i en kastrull i 1 msk olivolja på låg värme.

3. Häll i tomaterna och koka ihop några minuter.

4. Häll i bönorna och värm dem i tomatröran. Smaka av med salt och peppar.

5. Åter till aubergineskivorna. Lägg dem i en sil och spola bort saltet och den vätska som dragits ur. Klappa skivorna torra med en handduk eller hushållspapper.

6. Hacka persiljan och myntan.

7. Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna tillsammans med spiskumminet och sista vitlöksklyftan som du mosar till så att den spricker.

8. Peppra och salta aubergineskivorna och stek dem på ganska hög värme. Vänd då och då och kolla så att de inte blir brända. Strö över persiljan och myntan sista minuten.

Stek i omgångar om det blir trångt i pannan. Kanske behövs mer olivolja.

9. Plocka upp skivorna när de är gyllenbruna och låt rinna av på hushållspapper.

10. Servera nystekta till bönorna och ris eller bröd. Man vill ha citron att pressa över.

Gott att dricka till

Några röda droppar ur den här lådan kan passa bra:

Chenet cabernet-syrah (12808) Frankrike,

179 kronor (3 l).

Jon Hansson