Lättlagad, kladdig chokladkaka

MAT & DRYCK

En enkelt hopsnodd

kaka som även familjens juniorer klarar av. Vill du inte ha apelsinsmak på kakan så hoppa över det momentet.

Det här behöver du

(6 personer)

200 g smör

200 g mörk choklad

4 ägg

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1-2 apelsiner

50 g mandlar

2 msk ströbröd

florsocker

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret och chokladen på svag värme i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna något.

3. Vispa ihop äggen och sockret ett par minuter.

4. Blanda mjölet och bakpulvret i en stor skål.

5. Rör ner chokladen/smöret i äggen/sockret och rör sedan ner mjölet/bakpulvret så att det blir en slät smet.

6. Tvätta ena apelsinen och riv skalet på fina sidan av rivjärnet. Rör ner rivet och saften från båda apelsinerna i smeten.

7. Skålla mandlarna någon minut i kokande vatten. Kyl och skala dem sedan.

8. Smörj en kakform med löstagbar botten (24 cm i diameter) med lite smör och bröa den med ströbröd.

9. Häll i smeten och dekorera med mandlarna.

10. Grädda kakan i 25 minuter. Som namnet antyder ska den vara lite kladdig. Servera med vaniljglass.

Gott att dricka till

Choklad är lite knepigt. Få saker smakar så intensivt men ett av systemets mest prisvärda viner klarar skivan:

Commandaria S:t John (2040) Cypern, 76 kronor.

Jon Hansson