Glassfyllda citroner

MAT & DRYCK

Turistglassen” i Italien. Mycket fräsch och rolig att bjuda på eftersom den alltid väcker beundran bland gästerna.

Glass som väcker beundran.
Foto: BOKFÖRLAGET PRISMA
Glass som väcker beundran.

Ingredienser

4 stora citroner eller 5 små (knappt 1 dl saft från citronerna)

2 äggulor

1 1/2 dl florsocker

2 dl vispgrädde

Till garnering:

Några hallon och

kvistar av citronmeliss

Så här gör du:

Skär av toppen av citronerna (c:a 1/4). Gröp ur dem med hjälp av en liten vass kniv och en sked. Sila av saften och spar den.

Vispa ihop äggulor, florsocker och 3 msk av citronsaften. Vispa i en annan skål grädden fast. Blanda ner grädden i äggsmeten. Tillsätt resten av citronsaften eller saft efter smak.Skär av nederdelen av citronerna så att de kan stå. Var försiktig så att det inte blir ett hål i botten. Fyll dem med glassmeten. Det som blir över av smeten fryses i en liten skål.

Frys i minst 5 timmar eller över natten. Tag fram glassen 1 timme innan den ska serveras. Skeda upp det som blev över på toppen av varje citron. Garnera med hallon och citronmeliss.

9 recept ur Monika Ahlbergs nya kokbok