Dragongravad lax

MAT & DRYCK

En lax jag brukar göra när jag har ont om arbetstid men ett par dagar på mig tills gästerna kommer. Jag gravar den helt enkelt i frysen och låter den långsamt tina i kylskåp under en dag.

Ingredienser

1 kg laxfilé med skinnet kvar och benen borttagna

4 msk salt

4 msk strösocker

2 msk rosépepparkorn

Några kvistar fransk dragon

Till servering och garnering:

Färsk potatis

Gravlaxsås

Några kvistar dragon

Så här gör du:

Stöt socker, salt och rosépepparkorn i en mortel. Klappa in blandningen i filén. Lägg några kvistar dragon på filén.

Stoppa in fisken i dubbla plastpåsar och lägg in den i frysen i 2–3 dagar.

Låt laxen tina 1 dag i kylskåpet. Vänd den gärna någon gång under tiden. Garnera med fräsch dragon, tag bort den gamla. Servera med kokt färskpotatis och gravlaxsås.

9 recept ur Monika Ahlbergs nya kokbok