Bjud vännerna på Monikas festmat!

Monika Ahlberg om nya kokboken, Rosendal och maken Thommy Berggrens favoriträtter.

MAT & DRYCK

Lagom vackra människor vid långbord i trädgården. God mat, sallader, grillat, tårtor, några flaskor vin. Saft åt ungarna. Sånt är livet i Monika Ahlbergs nya bok ”Min mat”.

Recept varvas med bilder från fester och vardag.

Det är en bok som inspirerar – och framkallar en släng av avundsjuka.

Monika Ahlberg.
Foto: Per Björn
Monika Ahlberg.

Har ni det alltid så där mysigt och festligt hemma hos dig?

– Visst. Hela tiden, säger hon med ett skratt.

– Visserligen är inte bilderna inte arrangerade men vi lever nog som de flesta barnfamiljer.

Du skriver böcker, lagar mat i tv och gör en massa andra matjobb. Hur hinner du med?

– Min ångest är drivande – jag får fruktansvärt mycket gjort. Och när man har barn lär man sig att hinna med det mesta på en halvtimme, säger Monika.

Hon lever sedan över 20 år tillsammans med skådespelaren Thommy Berggren. Det var inte Monikas goda mat han föll för.

I hennes första bok ”Rosendals trädgårdscafé” skriver han:

”Och jag lovar och svär att vägen till mitt hjärta inte gick via magen! Nej. För när vi träffades och blev förälskade åt vi alltid ute på restaurang. Så det så.”

Men han tycker väl om din typ av mat, sallader, italienskt?

– Han gillar det jag sätter fram på bordet men är nog mer förtjust i kött och fisk än i sallader. Höns, ris och curry är älsklingsrätten.

Är han lika matintresserad som du?

– Nja, av att äta men inte av att laga.

Så han sköter disken?

– Inte det heller. Vi är nog väldigt omoderna när det gäller köket, säger hon.

Professionell matlagning – råvaror, utrustning och porslin – tar plats. Alla i det gröna huset på Djurgården är inte stormförtjusta. I nya ”Min mat” beskriver hon hur Thommy lättat pustar ut när hennes arbete med boken är klart. Äntligen slipper han få en massa mat i knät när han öppnar den proppfulla kylen.

– Jag får gömma nya burkar så att han inte märker att jag skaffat mer grejor till köket, säger Monika.

Hon är barnledig sedan flera år från Rosendals trädgårdscafé som hon gjorde känt i hela Sverige. I början var det lite problem med ersättarna.

Succén byggde till viss del på ojämna ”hembakta” kakor och lite knöggliga bullar. Det nya gänget i köket var välutbildade proffs och bakade perfekta bröd. Jag fick övertala dem att slarva lite”, skojar hon.

Hon är tveksam till om hon kommer tillbaka.

– Rosendal är halva mig men jag är nog mer entreprenör än förvaltare.

Och festfixare – om man ska se till bilderna i boken?

– Jo, vi har nog egentligen extremt mycket fester. Det gäller att bunkra upp med mat ?och våra vänner vet att de alltid kan komma.

9 recept ur Monika Ahlbergs nya kokbok

Monika Ahlberg

Monika Ahlberg och Thommy Berggren.
Foto: Magnus Wennman
Monika Ahlberg och Thommy Berggren.

Jon Hansson