Ugnsstekt parmaskinka med parmesan och sparris

MAT & DRYCK

En rätt som går att göra väldigt elegant om man gör små ”portionsbakelser” av anrättningen. Det går naturligtvis även bra att servera allt tillsammans på ett stort fat.

Ingredienser

12 skivor parmaskinka

Olivolja

Nymalen svartpeppar

1 tärning grönsaksbuljong

2 knippen färsk grön sparris (24 sparrisar)

200 g färsk spenat

3–4 fint hackade marinerade soltorkade tomater

1 bit parmesan

Dressing: 2 dl god olivolja

1/2 dl balsamvinäger

Några kvistar färsk basilika

Så här gör du:

Bred ut parmaskinkan på en bakplåtspappersklädd plåt. Skvätt över olivolja och peppra. Ugnsstek skinkan i 175° i 25 minuter tills den är knaprig.

Koka upp buljongen. Dela och ansa sparrisen. Lägg ner den i buljongen och låt den koka i knappt 10 minuter. Tag upp den och låt den rinna av.

Fördela spenat och sparris på ett stort fat eller flera mindre. Ställ de ugnsstekta parmaskinkorna upp med hjälp av sparrisen. Strö ut tomathacket. Hyvla till sist över parmesanosten.Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över.

9 recept ur Monika Ahlbergs nya kokbok