God pastasallad

MAT & DRYCK

Egentligen tycker jag att pasta ska serveras rykande varm och alldeles nygjord men herr fotografen tjatar hela tiden om pastasallad så det är väl bäst att vi klämmer in ett recept.

Stoppa i en plastburk och ta med på picknicken. Glöm inte att kyla vinet ordentligt så att det inte hinner bli ljummet på vägen ut i det gröna.
Foto: PÄR JOHANSSON
Stoppa i en plastburk och ta med på picknicken. Glöm inte att kyla vinet ordentligt så att det inte hinner bli ljummet på vägen ut i det gröna.

Det här behöver du

(4 personer)

800 g kokt (300 g okokt) pasta

200 g fryst sparris, 1 paket

200 g lufttorkad skinka eller vanlig skinka

200 g ost, brie eller taleggio

100 g ruccola

Dressing:

1 msk vinäger

4 msk olivolja

salt

peppar

Så här gör du

1. Koka pastan om du inte redan har ett lass färdigkokt.

2. Blanda dressingen: Rör ihop vinägern med salt och peppar. Smaka av. Vispa sedan ner oljan.

3. Blanda den nykokta pastan med dressingen så kladdar den inte ihop. Gör så även om du inte tänker servera pastasalladen förrän nästa dag. Pastan blir godare av att marinera i dressingen och lättare att hantera.

4. Koka upp en knapp liter saltat vatten till sparrisen. Låt sparrisarna koka en minut. Ta upp dem, spola av med kallt vatten och låt rinna av.

5. Skär skinkan i breda strimlor.

6. Skär bort kanterna från osten - om du inte tycker att de är goda förstås. Det går enklast om osten är riktigt kall men servera den sedan rumstempererad annars smakar den inte så mycket.

7. Blanda alla ingredienserna i en stor skål eller lägg upp på tallrikar.

Gott att dricka till

Vita viner trivs bra med de flesta ostar:

Rapitalá cataratto chardonnay (32220) Italien, 64 kr.

Vego-varianten

Byt ut skinkan (och osten) mot stora vita bönor och strö över rostade pinjenötter.

Pastasallad

Jon Hansson