Räk- och örtfylld strömming med pepparotssås, mandelpotatis och purjolköspuré,

MAT & DRYCK

"Nationalrättsbidrag 2003" (av Roland Persson, Stockholm)

Recept för 4 personer

Ingredienser:

12 medelstora strömmingsflundror

3 ägg

2 tsk Kalles kaviar

5 g dill

5 g bladpersilja

5 g körvel

500 g färska skalade Smögenräkor

100 g färskt ströbröd

3 dl hönsbuljong

2 dl grädde

0,5 tsk rödvinsvinäger

50 g pepparrot

175 g smör

600 g mandelpotatis (eller annan potatis)

1 purjolök

2,5 dl gräddmjölk

grovt rågmjöl

Tillredning:

Hårdkoka äggen. Skala och finhacka dem.

Finhacka 250 gram räkor och örter.

Blanda med ströbrödet och smaka av med kaviar, salt och peppar. Blanda i 100 g rumstempererat smör.

Fyll strömmingarna och vik ihop dem så att de får formen av hela fiskar.

Panera i rågmjöl. Salta och peppra.

Stek strömmingarna gyllenbruna i smör.

Koka en pepparrotssås på hönsbuljong och grädde.

Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Koka en puré på mandelpotatisen och blanda i purjolöken.

Servera strömmingarna med sås, 100 g hela räkstjärtar och raspad pepparrot.

(källa www.restaurangernasdag.se)

Tävlingen Årets Nationalrätt startades 1997 av evenemanget Restaurangernas dag. Vinnaren av tävlingen får ett vandringspris – en falukorv i mässing. Årets vinnare tillkännages på just nationaldagen kl 14.00.