Kycklingrullader med skinka och örter

MAT & DRYCK

"Nationalrättsbidrag 2003" (av Erich Schamburger, Stockholm)

Recept för 4 personer

Ingredienser Kycklingrullader:

4 kycklingbröst à 150 g

4 stora skivor enrisrökt skinka (eller vanlig rökt skinka)

1 dl finhackad krus- eller bladpersilja

1 dl finskuren gräslök

salt och peppar

7 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

(kokas ihop till buljong)

Ingredienser Potatismos:

250 g potatis

0,5 dl hönsbuljong från koket av rulladerna

1 msk olivolja

0,5 dl finhackad röd lök

1 plommontomat

salt och peppar

Ingredienser Rödvinssås:

20 g smör

60 g schalottenlök (ca 1 dl)

2 dl hönsbuljong från koket av rulladerna

3 dl rödvin

1 tsk socker

1 msk vatten

1 msk rödvinsvinäger

1-2 tsk honung – efter smak

Mild baconfräst vitkål:

400 g strimlad vitkål

50 g finstrimlad bacon

2 msk oliv- eller rapsolja

salt och peppar

Kycklingrullader

Skär kycklingbrösten längs med, så att de håller ihop och bildar formen av en schnitzel.

Banka ut dem mellan två ark plastfolie. Salta och peppra. Strö över persilja och gräslök.

Lägg på skinkan och rulla ihop på längden.

Linda in i plastfilm (några varv) och vik ihop ändarna.

Stick några hål med tandpetare i rulladerna och låt sjuda under lock i 15 minuter.

Rödvinssås

Börja med rödvinssåsen medan rulladernas sjuder.

Fräs lök, socker, rödvinsvinäger, vatten och smör tills löken fått en gyllenbrun färg. Häll på rödvin och buljong och låt sjuda tills ca 2 dl återstår.

Mixa till en slät sås.

Smaksätt med peppar och eventuellt lite salt.

Potatismos

Koka potatisen. Mosa och tillsätt buljongen och rödlök under kraftig omrörning.

Förbered tomaten under tiden potatisen kokar.

Skär ut den lilla stocken ur tomaten.

Doppa den sedan i kokande vatten i 10 sekunder. Dra bort skinnet och skär den i fyra delar samt ta ur kärnhuset.

Smaka av moset med olivolja, salt och peppar.

Mild baconfräst vitkål

Förväll kålen i ca 2 minuter i kokande vatten (för att få mildare smak). Fräs bacon i olivolja och tillsätt därefter vitkålen.

Stek tillsammans ett par minuter.

Servering

Stek kycklingrulladerna lätt gyllenbruna på skinnsidan strax före servering. (Detta är dock inte nödvändigt).

Forma potatismoset till fyra ”ägg” med en matsked. Lägg sedan en tomatklyfta ovanpå varje ”potatisägg”. Häll på några droppar olivolja och smaksätt med salt.

Fördela även den baconfrästa vitkålen på varje tallrik.

(källa www.restaurangernasdag.se)

Tävlingen Årets Nationalrätt startades 1997 av evenemanget Restaurangernas dag. Vinnaren av tävlingen får ett vandringspris – en falukorv i mässing. Årets vinnare tillkännages på just nationaldagen kl 14.00.