Pepparrotskryddade fläskfärsmedaljonger med rödbetsmarmelad och syrat mos

MAT & DRYCK

"Nationalrättsbidrag 2003" (av Johnny Johansson, Örebro)

Recept för 4 personer

Ingredienser Moset:

600 g skalad potatis

50 g skalad morot

50 g skalad palsternacka

50 g skalad kålrot

3 msk hackad gräslök

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

1 dl mjölk

2 msk smör

salt och peppar

Ingredienser Sky/fond:

2 msk smör

2 dl ljus fond

2 msk skånsk senap

1 dl persilja

Ingredienser Marmelad:

2 skalade rödbetor

1 skalad rödlök

1 dl röd vinäger

1 dl brunt farinsocker

Ingredienser Medaljongerna:

400 g fläskfärs

5 dl grädde

5 msk riven pepparrot

1 msk salt

1 tsk mald svartpeppar

Salta färsen.

Blanda i grädden, pepparrot, och peppar.

Riv rödbetorna grovt och skiva löken. Lägg dem i en kastrull och slå på vinäger och farinsocker.

Låt koka i ca 15 minuter tills det blir en sirapsliknande konsistens

Låt svalna.

Koka potatisen och gör ett mos med mjölken och smöret.

Smaksätt med salt och vitpeppar.

Skär alla rotfrukter i halvcentimeter stora tärningar och koka dem tillsammans med äppelcidervinägern och vatten tills de blir mjuka.

Häll av vätskan och blanda i rotfrukterna och den hackade gräslöken i moset.

Koka upp fonden och tillsätt smöret.

Häll skyn i en mixer tillsammans med persiljan och senapen.

Mixa skyn tills den blir riktigt grön.

Smaka av med eventuellt lite salt och peppar.

Upplägg

Forma färsen till mindre medaljonger och stek dem långsamt i smör tills de är genomstekta.

Lägg moset på tallrik, marmeladen vid sidan av moset, medaljongerna bredvid och slå slutligen skyn över medaljongerna.

(källa www.restaurangernasdag.se)

Tävlingen Årets Nationalrätt startades 1997 av evenemanget Restaurangernas dag. Vinnaren av tävlingen får ett vandringspris – en falukorv i mässing. Årets vinnare tillkännages på just nationaldagen kl 14.00.