Pepparrotsgratinerad torsk med rökt sidfläsk och stuvad spetskål

MAT & DRYCK

"Nationalrättsbidrag 2003" (av Jürgen Grossmann, Stockholm )

Recept för 4 personer

Ingredienser:

1 bit pepparrot

4 msk mie de pain

4 x 200 g torskrygg

160 g rökt sidfläsk

1/2 spetskål

2 schalottenlökar

2,5 dl grädde

2 vitlöksklyftor

80 g hackad persilja

4 stora potatisar

2 msk olivolja

salt och vitpeppar

Skala potatis och skär i halvcentimeter stora kuber. Skär sidfläsket i små tärningar.

Stek potatisen i olivolja och tillsätt en tredjedel av sidfläsket, och hälften av persiljan mot slutet av stektiden.

Strimla och tvätta spetskålen. Blanchera den i saltvatten.

Häll genom hålsil.

Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i kastrull med lite smör.

Lägg till spetskålen och koka så att vätskan försvinner.

Tillsätt grädde och koka ihop tills grädden blir tjock.

Krydda med salt och vitpeppar.

Lägg torsken på ett bleck med skinnsidan uppåt.

Stek i ugn, 200 grader i ca 5 minuter (beroende på torskens tjocklek)

Dra skinnet av torsken. Krydda med salt och peppar. Lägg på mie de pain, rökt sidfläsk, resten av persiljan och färskriven pepparrot. Gratinera i ugn, ca 1 minut.

Lägg stuvad spetskål i mitten på tallriken, den gratinerade torsken ovanpå.

Garnera med potatistärningar runt om.

Spetskålen kan ersättas med vit- eller savojkål.

(källa www.restaurangernasdag.se)

Tävlingen Årets Nationalrätt startades 1997 av evenemanget Restaurangernas dag. Vinnaren av tävlingen får ett vandringspris – en falukorv i mässing. Årets vinnare tillkännages på just nationaldagen kl 14.00.