Köttbullsgryta

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson

(Recept Elias Alekji)

8 personer

Ingredienser:

1 kg nötfärs

1,5 kg små lökar

1,5 liter vatten

3 dl granatäppelsyrup alternativt, mixa innehållet från 3 stora granatäpplen

1 dl vetemjöl

3-6 pressade vitlöksklyftor

1 msk torkad mynta

1 tsk vitpeppar

1 tsk kanel

salt

smör till stekning

Så här gör du:

Blanda köttfärsen med vitpeppar, kanel och salt. Forma färsen till små bollar.

Stek köttbullarna tills de har fått en fin brun färg.

Hacka löken och fräs i en kastrull. Rör ner vetemjölet i löken och lägg i köttbullarna. Rör om ca 5 minuter. Tillsätt vatten och granatäppelsyrup. Låt koka ca 30 minuter.

Fräs vitlöken och myntan i smör. Häll vitlöks- och myntafräset i köttbullsgrytan och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Serveras varm eller kall.

Snapstips!

Ölands Brännvin där timjan, rosmarinen och myntan hjälper till att ta fram myntan och vitlöken i köttbullarna.