Färskost och sesambröd med spenat

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson

Färskost:

(Recept Elias Alekji)

Ingredienser

1 liter standardmjölk

2 msk ostlöpe (finns på

Apoteket)

salt

mynta och olivolja till

garnering

Så här gör du:

Värm mjölken så att den är ljummen. Lägg i ostlöpen och låt vila i ca 15 minuter. Salta lite.

Häll mjölkblandningen i ett kaffefilter eller i en sil med tyg i. Låt rinna av tills osten får den konsistens du vill ha, minst 2 timmar.

På bilden är osten riktigt fast och formad i en rund sil med silduk. Dekorera med mynta och ringla olivolja över osten innan servering.

Sesambröd med spenat

25 g jäst

5 dl ljummet vatten

1 nypa havsalt

2 msk honung

0,5 dl olivolja

1 påse bladspenat

2 dl sesamfrön

12 dl dinkel siktmjöl

Så här gör du:

Sätt ugnen på 180 grader

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt saltet, honungen, oljan, spenaten och sesamfrön (spar lite sesamfrön till dekorering av bröden). Arbeta i mjölet efter hand. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Baka ut degen till tre limpor och låt jäsa ytterliggare i 30 minuter. Pensla bröden med vatten och strö över resten av sesamfröna. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.