Blåvitt går hem i salongerna

... men ingen av sillarna fick toppbetyg av panelen

EN MIDSOMMARSNAPSDRÖM? Nja, Aftonbladets silltestarpanel var inte nöjt med årets skörd. Från vänster Per Morberg, Sanna Ekman, Hélen Billgren, Ernst Billgren och Birgitte Söndergaard.
Foto: Lotte Fernvall
EN MIDSOMMARSNAPSDRÖM? Nja, Aftonbladets silltestarpanel var inte nöjt med årets skörd. Från vänster Per Morberg, Sanna Ekman, Hélen Billgren, Ernst Billgren och Birgitte Söndergaard.
MAT & DRYCK

Aftonbladets testpanel ratade flera matjessillar med ord som menlös, larvig och plump.

Ingen sill fick högsta betyg – och en spottades ut i rabatten.

Årets silljury bestod av skådespelarna Birgitte Söndergaard, Per Morberg och Sanna Ekman som på fredag har premiär med Fröken Julie i Lövteatern på Tullgarns slott utanför Vagnhärad i Sörmland. Regissören Ernst Billgren och kostymansvarige Hélen Billgren assisterade i blindtestet.

Tre av sillsorterna fick ++++. Allra mest himlade panelen med ögonen när Blåvitts matjes kom på gaffeln.

– God. Precis så här ska det smaka, sa Sanna Ekman som i rollen som godsets kokerska borde veta vad hon talar om.

August Strindbergs klassiska teaterpjäs utspelar sig på ett stort gods just på midsommarafton.

Kokerskan Kristin skär vid ett tillfälle ”njuren ur kalvsteken” och Fröken Julie själv önskar att hon kunde dricka ur betjänten Jeans huvudskål och äta hans hjärta helstekt.

Smakade trollsoppa

Om och i så fall vilken sill som serverades på godsets midsommarbord är oklart. Testpanelen passade därför på att smaka av alla sorter – mer än en gång. Men efter den sjätte sillen började betjänten beklaga sig.

– Eh? nu börjar jag bli mätt, sa Per Morberg som har sina rötter på Tullgarn sedan 1800-talet och numera bor i trakten.

Kanske borde han ha slutat äta där för den sjunde sillen var, enligt panelen, rena katastrofen.

– Vi kan väl inte vara så elaka att folk får sparken från sillfabrikerna? sa Ernst Billgren som fick mothugg av Birgitte Söndergaard:

– Det är väl bara att göra bättre sillar, då!

Per Morberg sa ingenting. Han stod bakom en buske och spottade ut Koster Fiskarn´s skärgårdsmatjes.

Alla var överens om att huvudparten fiskar var halvdana – utom Hélen Billgren som gillade betyget 3.

– Jag tycker de flesta är ganska goda men jag kan inte äta de där stora filéerna, och sedan behöver jag mer sådant där vitt.

Potatisen är viktig

När maken Ernst sträckt henne gräddfilen försökte han sig på en ny omgång.

– Den här är väldigt ljus, men nej, nu kom en eftersmak som slår en i huvudet just när man ska sträcka sig efter brödet.

Kontentan: Bort med de stora, maffiga filéerna och in med de små, neutrala men lagom sältiga bitarna. Och så ska potatisen vara perfekt.

– Den ska kokas i god tid före serveringen men inte vara för överkokt. Och snapsglasen ska vara höga, sa Per Moberg.

Britt Peruzzi, Lotte Fernvall