Sås med sälta till grillad fisk

MAT & DRYCK

4 personer

Det här behöver du:

600 g fiskfilé av havskatt, lax, hälleflundra, marulk eller kummel

1 msk olja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Sås:

1 gurka

0,5 tsk salt

1 liten burk ansjovis, cirka 50 g

1 knippa gräslök

2 dl gräddfil

Gör så här:

1. Tänd grillen. Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Salta och låt ligga och rinna av.

2. Låt ansjovisen rinna av, men spara spadet. Spara några filéer till garnering och finhacka resten. Hacka gräslöken. Blanda ner ansjovis och gräslök i gräddfilen.

3. Skär fisken i fyra långa bitar eller flera mindre och trä upp dem på fyra spett. Pensla fisken med olja, salta och peppra.

4. Grilla spetten runt om över glöden 6–8 minuter. Droppa över lite ansjovisspad.

5. Pressa vattnet ur gurkan och rör ner den i gräddfilen. Servera såsen till fiskspetten.

Recept ur boken ”Grilla – med Allt om Mat”

FESTLIGT