Viltklämma med potatis och renskav

MAT & DRYCK

På fredagarna kan man kosta på sig att vara lite festligare.

Den här klämman hamnar en bit vid sidan av hummer- och gåsleverfacket men är praktisk för dig som vill ha något snabblagat och lättkäkat.

Praktisk klämma för oss som gärna äter framför tv:n.
Foto: PÄR JOHANSSON
Praktisk klämma för oss som gärna äter framför tv:n.

Det här behöver du

(4 personer)

(mandel)potatis

2 paket vilt- eller renskav à 240 g

1 rödlök

2 saltgurkor

2 dl gräddfil

1 tsk timjan

4 tunnbröd

2 msk smör/margarin

salt

peppar

lingonsylt

Så här gör du

1. Sätt igång potatiskoket.

2. Smält smöret/margarinet i en stor stekpanna och stek skavet.

Krydda med salt, peppar och timjan.

3. Skala och hacka löken. Lägg upp i en skål.

4. Skär gurkorna i stavar och lägg upp på fat.

5. Lägg upp skavet och potatisarna på ett varmt fat.

6. Låt alla plocka ihop sina egna klämmor.

Min favorit är skav, lök, gräddfil och kall potatis i småbitar. Gurkan har jag som tilltugg vid sidan av klämman. Mer tveksam till lingonsylt men andra tycker det är gott.

Gott att dricka till

Här är det öl som gäller:

Norrlands Guld (1412) Sverige, 10 kronor (33 cl)

Fuller"s ESB (11405) England, 25:50 kronor (50 cl)

Mesiga varianten

Bred mesost på tunnbrödet innan du rullar in skavet och löken.

Jag har inte testat den här varianten eftersom mesost är ungefär det värsta jag vet men det verkar passa geografiskt.

Viltklämma