Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Risotto med havsgott

Risotton får hummersmak av burksoppa.

Sedan kompletterar du med dina skaldjursfavoriter – färska eller konserverade.

Foto: Pär Johansson

Det här behöver du

(4 personer)

400 g hummersoppa på burk

1 lök

2 morötter

50 g sardeller

250 g arborio-, avorio- eller annat risottoris (eller basmatiris)

200 g räkor, frysta eller

färska

250 g burkmusslor

200 g bläckfisk på burk

salt

peppar

 

Så här gör du

1. Tina och skala räkorna. Ställ åt sidan i kylen så länge.

2. Skala och hacka löken fint.

3. Skala morötterna och tärna grovt eller skär i slantar.

4. Häll burksoppan i en kastrull och värm med dubbelt så mycket vatten som det står i anvisningarna. Det ska bli en svag soppa och den behöver inte koka.

5. Öppna sardellburken och häll oljan i en stor kastrull eller gryta. Hetta upp den och fräs löken som bara ska bli mjuk, inte brynt.

6. Lägg i morötterna, sardellerna och riset och rör om väl.

7. Häll i två slevar av hummersoppan och rör om ordentligt tills soppan nästan kokat in i

riset.

Fortsätt att hälla i soppan, ett par slevar i taget, röra om och hälla på mer soppa.

8. Efter 25 minuter (det blir alltså till att röra en massa) ska riset ha sugit upp det mesta av soppan och vara färdigkokt. Det får gärna vara al dente som pasta, alltså ha en kärna med lite tuggmotstånd..

9. Lägg i skaldjuren och rör om med ytterligare en slev soppa. Smaka av med peppar och möjligen en gnutta salt.

10. Servera med bröd och en sallad.

Italienare brukar inte ha



Jon Hansson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet