Grillad tomat- och jalapeñosallad

MAT & DRYCK

4 portioner

Använd gasolgrill eller öppen grill och briketter eller kol.

Det här behöver du:

4 mogna tomater, delade (stjälkfästet bortskuret)

2 jalapeños (stjälkarna bortskurna)

1/2 vitlökshuvud

1 rödlök, skivad

0,5 dl färsk basilika,

strimlad

havssalt

jungfruolivolja

2 ciabatta delade på

längden

Foto: Börje Thuresson

Pensla tomater, jalapeños, vitlök och rödlök med olja.

På grillen: Låt grillkolen brinna ner till en askgrå glödbädd. Grilla tomater, jalapeños, vitlök och rödlök på medelstark värme i 5–10 minuter.Vänd dem efter halva tiden.

Alternativt: Använd ugnen. Lägg tomathalvor, jalapeños, vitlök och rödlök på en ugnsplåt och placera dem strax under grillelementet i ugnen. Grilla dem i 10–15 minuter, vänd dem efter halva tiden.

Lägg de grillade grönsakerna åt sidan ett tag för att svalna.

Pilla ur vitlöksklyftorna ur sitt skal.

Hacka tomater, vitlök, rödlök och jalapeños grovt. Smaksätt med salt och olivolja.

Grilla eller rosta bröden.

Servera grillat ciabattabröd toppat med tomat- och jalapeñosallad.

Jonas vinval: Luis Felipe Edwards Shiraz 2002.

Nr: 6284. Pris: 79 kronor.

Jonas Borsséns recept!

Jon Hansson