Grillad lax med indisk jasminrisotto

MAT & DRYCK

4 portioner

En gasolgrill eller öppen grill duger bra samt grillkol eller briketter.

Det här behöver du:

6 dl vatten, 3 dl jasminris

1 tsk bruna senapsfrön

1 röd chilensk/spansk peppar, finhackad

0,5 dl spicy sweet & sour ginger glaze eller annan sötsur glaze

1/4 gurka, skalad,

urkärnad och hackad

3 dl naturell yoghurt

0,5 tsk salt

0,5 dl finhackad

koriander eller persilja

0,5 dl hackade

cashewnötter

4 filébitar fjordlax à 150 g

1 msk bruna senapsfrön, stötta i mortel

1 msk mald svartpeppar

1 msk gourmetsalt

Foto: Börje Thuresson

Koka jasminriset. Rosta under tiden senapsfröna 1 minut i en torr och het stekpanna. Rör ner senapsfrön, spansk peppar, ginger glaze och gurka i riset.

Tillsätt yoghurt och salt och vispa noggrant med en gaffel så att riset blir fluffigt.

Blanda salt med kryddor till laxbitarna och krydda dem rikligt.

På grillen: Grilla laxbitarna med direkt värme. Beräkna 1–2 minuter på var sida beroende på laxbitarnas tjocklek.

Alternativt: Halstra laxbitarna i en medelvarm stekpanna. Beräkna 2–3 minuter på var sida beroende på laxbitarnas tjocklek.

Servera indisk jasminrisotto som en bädd för laxbitarna, strö över koriander och hackade cashewnötter.

Jonas vinval: Fort Simon

Chenin Blanc 2002. Nr: 12233.

Pris: 69 kronor.

Jonas Borsséns recept!

Jon Hansson