Jonas barbecue blues pork med pepparrostkryddat potatismos

MAT & DRYCK

4 portioner

Använd en gasolgrill eller vanlig öppen grill och grillkol eller briketter.

Foto: Börje Thuresson

Det här behöver du:

800 g hel bit färsk fläskkarré eller fläskbog

salt, nymald svartpeppar

0,5 tsk cayenne

2 dl barbecue blues sauce eller annan barbecuesås

Potatismos:

900 g mjölig potatis, typ King Edward eller sydsvensk mandelpotatis

2 dl mjölk

50 g smör

cirka 1 dl riven pepparrot

0,5 dl finhackad persilja

0,5 dl finskuren gräslök

salt , nymald svartpeppar

2 nävar ruccolasallat

Lägg köttet i en ugnsform och krydda det rikligt med salt och svartpeppar samt cayenne.

Täck formen mycket noggrant med aluminiumfolie och knip åt på sidorna så att formen blir helt lufttät. Sätt in formen med köttet i 125° varm ugn och tillaga i cirka 4 timmar och 30 minuter.

Ta därefter bort folien och tillaga klart på grill eller i ugn.

På grillen: Grilla köttet med direkt glödvärme tills det fått fin färg runt om.

Alternativt: Ta bort folien, höj ugnsvärmen kraftigt och grilla köttet i 30 minuter eller tills det fått fin färg.

Gör moset under tiden köttet tillagas men vänta tills slutet av beredningen.

Koka potatisen mjuk. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av något.

Mosa potatisen, värm mjölken och blanda den med potatisen.

Vispa ner smör, pepparrot, persilja och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp köttet i fina skivor och krydda lite extra med salt och svartpeppar. Servera med barbecue blues sauce, ruccola och potatismos.

Jonas vinval: Two Oceans

Merlot Shiraz. Nr: 12310.

Pris: 63 kronor.

Jonas Borsséns recept!

Jon Hansson