Barbecuegrillad kyckling

MAT & DRYCK

4 portioner

Här änvänder du en klotgrill och briketter som ger långvarig värme.

Det här behöver du:

1 stor kyckling på 1,5 kg

salt och nymald svartpeppar

0,5 tsk cayenne

blötlagda små vedbitar eller spån av hickory, mesquite eller fruktträ

2 dl barbecue blues sauce eller annan barbecuesås

4 fasta potatisar, delade

2 morötter, skurna på längden

2 rödlökar, delade

2 palsternackor, skurna på längden

olivolja

salt

nymald svartpeppar

Foto: Börje Thuresson

Gnid in kycklingen ordentligt med salt, peppar och cayenne.

Låt elden brinna ner till en askgrå glödbädd. Grillen bör vara minst 125 grader varm. l Lägg en näve blötlagda vedbitar på glöden och lägg därefter på grillgallret. Placera kycklingen på avstånd från glödbädden så att du använder indirekt glödvärme.

Sätt på locket och se till att spjällen är öppna i botten och på locket. Tillaga kycklingen i 2–3 timmar eller tills köttet lätt lossnar från benet.

För att uppnå stabil värme under tillagningstiden måste du tända nya briketter separat och som ska vara utbrända innan de tillsätts glödbädden. I samband med detta tillsätts även en ny näve blötlagda vedbitar på glödbädden.

l Preparera grönsakerna på följande sätt: bred ut ett lager kraftig aluminiumfolie, stort nog för alla grönsakerna.

Skvätt på lite olivolja och krydda generöst med salt och svartpeppar.

Riv nu av ett lika stort ark aluminiumfolie och täck grönsakerna samt vik ihop kanterna så att du får ett lufttätt paket.

Placera foliepaketet på grillen vid sidan av kycklingen och tillaga i cirka 2 timmar eller tills grönsakerna är mjuka. Ta därefter bort folien och grilla grönsakerna hastigt så att de får fin färg.

Servera kycklingen uppskuren i lår- och bröstbitar tillsammans med grönsakerna och barbecuesåsen.

Jonas Borsséns recept!

Jon Hansson