”Renstek? Vad ska tomten säga?”

Aftonbladet lät stjärnkocken Jamie Oliver testa svensk mat

1 av 3
”Charles caviar”, eller Kalles kaviar, något som föll Jamie Oliver i smaken.
MAT & DRYCK

Tina får ursäkta men nakne kocken Jamie Oliver är störst i matlagarbranschen.

På hans första besök i Sverige beslöt vi oss för att chocka hans smaklökar.

Här är hans dom över några blågula delikatesser.

Två av hans tv-serier går för närvarande i Sverige och hans nya kokbok har just kommit ut. Sista avsnittet av den allra senaste tv-serien ”Jamie Olivers restaurang” visades för några veckor sedan i Sverige.

Mycket Jamie Oliver för oss svenskar alltså – men vad tycker han egentligen om oss?

– Jag hade trott att tjejerna skulle vara långa, blonda och vackra. Och det stämde, säger han.

Efter det klyschiga svaret tog vi i med hårdhandskarna och avkrävde superkocken ett utlåtande om några typiska svenska smaker.

Blondinerna fick sällskap på pluslistan av bland annat sill och Kalles kaviar men messmöret fick den nakne kocken att längta hem.

Inlagd sill

– Det här är bra. Jag fick sill till lunch i dag i Östermalmshallen. Jag skulle definitivt kunna servera inlagd sill på min nya restaurang.

Messsmör

– Äckligt! Detta smakar som skit.

Du kommer att göra alla i norra Sverige arga om du säger så.

– Det är möjligt men det smakar skit ändå. Jag fick äta den där andra osten, Västerbotten, i dag. Den var fantastisk. Det är inte den här. Usch!

Hjortronsylt

– Fantastiskt! Det här är så gott! Hjortron? Hmm? Det är underbart, helt enkelt underbart.

Skulle du kunna servera hjortron på

restaurangen?

– Visst, de passar till en massa desserter – eller hemma med yoghurt till frukost.

Ansjovis

– Samma här. Det är gott. Briljant! Brukar ni ha dem på äggmackor? Nja, det vete fan. De är för bra för det.

Renstek

– Vad är det här? Ren? Vad kommer tomten att säga? Jag kommer inte att få några julklappar om jag äter det här.

Vi lovar att det stannar mellan oss. Gillar du det?

– Det är sådär. Lite torrt, lite svårtuggat. Det kunde nog varit bra men det är för segt. Det finns säkert andra varianter av ren som är bättre.

Kalles kaviar

– Hmm? Vad är det här? Svensk kaviar? Kalles kaviar? Hmm. Jag gillar det. Gott. Riktigt gott.

Jon Hansson