Tsatsikin har klätt om till kall soppa

MAT & DRYCK

Just det! Dig lurar man inte så lätt. Visst är det här en tsatsiki som klätt ut sig till soppa. (Nya kostymen sitter riktigt bra.)

Det här behöver du

Krutonger är gott till det mesta. Så även till denna soppa.
Foto: PÄR JOHANSSON
Krutonger är gott till det mesta. Så även till denna soppa.

(4 personer)

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl vatten

1 gurka

1 tsk hackad timjan

1 msk hackad mynta

1 + 1/2 vitlöksklyfta

1 l mild yoghurt

2 msk olivolja

4 skivor vitt bröd

salt

Så här gör du

1. Koka upp vattnet och buljongtärningen. Låt svalna.

2. Riv gurkan grovt. Tärna hälften om du vill ha mer tugg i soppan.

3. Hacka timjanet och myntan.

4. Skala och hacka den hela vitlöksklyftan mycket fint.

5. Blanda buljongen, gurkan, örthacket, vitlöken, yoghurten och olivoljan i en skål. Smaka av med lite salt.

6. Ställ i i kylen. Soppan ska mycket sval.

7. Rosta brödskivorna. Gnid dem med den halva vitlöksklyftan och skär i tärningar.

Du kan också börja med att tärna brödet och sedan steka tärningarna i smör eller olivolja tillsammans med en mosad vitlöksklyfta. Lite knaprigare men också lite bökigare.

8. Servera soppan med de stekta brödkrutongerna.

Gott att dricka till

Sparsamt sockrat iste med citronskivor eller en riktigt cool rosé:

Santa Digna cabernet sauvignon rosé 2002 (2267) Chile, 69 kronor.

Gurk- och yoghurtsoppa