Lammfärsbiffar uppträdda på pinne

MAT & DRYCK

De här små rackarna går förstås också utmärkt att servera som vanliga färsbiffar. Men det är roligare med spett. Livet på en pinne, typ.

Varsågod, här får du ett handtag med middagsmaten.
Foto: PÄR JOHANSSON
Varsågod, här får du ett handtag med middagsmaten.

Det här behöver du

(4 personer)

1 ägg

2 msk yoghurt eller fil

2 msk skorpsmulor

1 vitlöksklyfta

600 g lammfärs

1 tsk mald spiskummin

1 tsk mald rosmarin

12 träspett

ris

salt

peppar

Så här gör du

1. Lägg spetten i blöt så blir de inte så lätt brända.

2. Sätt igång riskoket.

3. Dags att fatta ett viktigt beslut: grilla, steka i ugnen eller i stekpanna?

Det är klart enklast att steka "spetten" som färsbiffar och trä i pinnarna i efterhand. Då kan du vända dem någon minut på grillen för att få träkolssmak.

Tycker du att färsen känns fast och fin så kan du göra spett direkt och ugnssteka eller grilla. Men varning för sönderfall och delar av middagen bland grillkolen.

Okej, om du känner dig modig så starta grillen eller sätt igång ugnen på 250 grader.

4. Blanda ägget, yoghurten och ströbrödet i en bunke. Pressa i vitlöksklyftan.

5. Låt smeten stå några minuter och svälla.

6. Blanda ner färsen och kryddorna i smeten. Salta och peppra.

Ställ in i kylen tills du ska steka. Färs och högsommarvärme kan vara en explosiv kombo.

7. Forma färsen till tolv korvar - och stick in spetten om du ska grilla.

8. Stek i panna eller i ugnen i 10 minuter eller grilla tills färsen är genomstekt.

9. Servera med ris, tsatsiki och strimlad paprika eller en grekisk sallad.

Gott att dricka till

Ett kryddigt rött:

Adega de Pegoes (12582) Portugal, 59 kronor.

Ugnstips

Häll en skvätt vatten i en långpanna - den blir lättare att diska då - och häng spetten på långpannans kanter så att färsen går fri.

Färsiga pinnar

Jon Hansson