Avokadosoppa - en läskande måltid

MAT & DRYCK

Ska inte sälla mig till alla hurtiga matskribenter som tjoar om hur bra det är med soppa. Men det här är gott när det är så där riktigt varmt.

Som guacamole fast svalare och mer läskande.
Foto: PÄR JOHANSSON
Som guacamole fast svalare och mer läskande.

Det här behöver du

(4 personer)

2 tärningar grönsaksbuljong

1 l vatten

4 avokador

2 vitlöksklyftor

1/2 lök, riven

2 tomater

4 msk hackad koriander eller persilja eller körvel om du inte står ut med koriander

2 lime

2 chilifrukter

0,5 tsk mald spiskummin

1 dl crème fraiche eller gräddfil

tacochips (majschips)

salt

Så här gör du

1. Koka upp vattnet och buljongtärningarna. Låt sedan svalna om du vill ha en kall soppa.

2. Dela avokadorna och gröp ur köttet. Lägg i en mixerskål.

3. Pressa i vitlöken.

4. Skala och riv löken på rivjärn ner i mixerskålen.

5. Klyfta tomaterna. Plums i mixerskålen.

6. Hacka koriandern grovt och lägg i mixerskålen.

7. Pressa i ena limen.

8. Dela chilifrukterna och kärna ur dem. Hacka och stoppa ner i mixern.

9. Mixa och rör ner resultatet i buljongen.

10. Smaka av med salt, spiskummin och kanske mer lime.

11. Servera riktigt kall med en klick gräddfil/crème fraiche och tacochips. Soppan går att servera varm också. Men förhoppningsvis dröjer det några månader till innan du vill ha den på det viset.

Gott att dricka till

Engelska alen Bishops finger finns även som folköl. Riktigt bra men aningen dyr. Kostar 16-17 kronor för 50 cl.

Tipset

Tommie Pettersson mejlar och tipsar om Kaffe frappé, en grekisk variant av iskaffe:

"Lös upp 2,5 tsk pulverkaffe i ett halvt glas vatten. Sockra efter smak och fyll på med lite lättmjölk. Vispa sedan med en batteridriven visp med en fjäder som omrörare så att det blir skum och fyll sedan på med isbitar. Verkligen läskande."

Jon Hansson