Guldkantad pasta av gula kantareller

MAT & DRYCK

Snabblagad pasta med kantareller som guldkant. Men med tanke på hur tomt det ekar i svampskogarna runt Stockholm så får vi väl tillägga att det går (nästan) lika bra med stekta champinjoner eller ostronskivling.

Testa att byta ut spenaten mot mangold. Lite mer att tugga på.
Foto: Pär Johansson
Testa att byta ut spenaten mot mangold. Lite mer att tugga på.

Det här behöver du

(4 personer)

300 g kantareller

2 msk smör

1 vitlöksklyfta

1/2 lök

2 paket fryst spenat à 250 g eller 500 g färsk

2 msk olivolja

1/2 citron

250 g brie

pasta

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång pastakoket.

2. Rensa kantarellerna. Dela stora exemplar.

3. Fräs svampen i smöret på medelvärme. De ska bli lite brynta. Håll varma på spiskanten eller i folie.

4. Skala och hacka vitlöken och löken.

5. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Fräs löken och vitlöken på låg värme.

6. Dra upp värmen något och lägg i spenaten, pressa över citron. Salta och peppra.

7. Rör om flitigt så att inte löken hamnar underst och blir bränd. Värm tills den frysta spenaten är genomvarm. Det tar knappt 10 minuter. Färsk spenat blir klar betydligt fortare. Värm inte mer sedan. Det blir ingen gladare av. Smaka och kolla om det behövs mer salt och citron.

8. Skär brien i rätt tunna skivor. Det går enklast om den är kall. Här tycker jag att kanterna kan få vara kvar. Skär bort dem om du inte håller med.

9. Häll av vattnet från pastan och vänd ner spenaten och osten. Strö över kantarellerna. Servera genast.

Gott att dricka till

Ett lätt, lite kryddigt rödvin:

Gandia tempranillo (2654) Spanien, 179 kronor (3 l).

Kantareller i spenaten

Jon Hansson